21 wrz 2016

CIY: Tarta z masłem orzechowym i czekoladowym ganache


Zdjęcia są robione dwa dni po przygotowaniu tarty, dlatego nie ma całości "blaszki" ;)
Mogłam zrobić zdjęcie od razu po przygotowaniu, ale niestety nie myślałam, o napisaniu takiego postu.

Postanowiłam jednak zrobić post "CIY", ponieważ wyszła ona na prawdę bardzo dobra! Może przyda Wam się ten przepis, tym bardziej, że przygotowuje się to max 30 minut ;)


Składniki:

  • 400 g herbatników
  • 400 g masła
  • 250/300g masła orzechowego
  • 200ml śmietanki 36%
  • 200g czekolady GORZKIEJ (mleczna będzie za słodka, uwierzcie; nawet jeżeli ktoś nie lubi gorzkiej czekolady, to niech ją wybierze)


Sposób przygotowania:


  1. Kruszymy ciasteczka i dodajemy do nich 170g rozpuszczonego masła, mieszamy do połączenia.
  2. Uzyskaną masą wykładamy wcześniej natłuszczoną masę, dociskając boki i spód i wstawiamy do lodówki.
  3. Przygotowujemy 200g masła, które ucieramy, następnie dodając masło orzechowe. Mieszamy do uzyskania jednolitego kremu; nakładamy go na wcześniej przygotowany spód z herbatników i znów wsadzamy do lodówki.
  4. Śmietankę podgrzewamy, ale nie gotujemy! Zdejmujemy z gazu, dodajemy pozostałe masło i czekoladę. Mieszamy, aż uzyskana masa stanie się jednolita. 
  5. Odstawiamy garnek do wystygnięcia, po tym czasie wylewamy ganache na wcześniej ułożony krem orzechowy i wstawiamy do lodówki.
  6. Po około 3/4 godzinach tarta będzie stężona i gotowa do spożycia!


Smacznego!






Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Cieszę się z każdego szczerego komentarza.
Nie dodawaj takich, typu kopiuj/wklej.
Zostaw link do swojego bloga, zajrzę. :)

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka